fredag, december 17, 2010

Polarrapporten

Får man som isbjörnsfadder. Jag tycker det är läskigt med klimatförändringarna.

Ur rapporten:

Den smältande arktiska havsisen orsakar paradoxalt nog kallare väder på andra platser på jorden. Det visar den årliga rapporten Arctic Report Card från national Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

I rapporten görs en koppling mellan fenomenet ”varmt Arktis – kalla kontinenter” och de kalla lufttemperaturerna och kraftiga snöfallen i USA och andra länder på norra halvklotet under december 2009 till februari 2010.

I korthet verkar effekterna av klimatförändringarna i Arktis nu sträcka sig långt utanför regionen och påverkar livet för hundratals miljoner människor som lever i tempererade områden söderut.

– WWF har varnat i flera år för att den arktiska havsisen smälter i en dramatiskt accelererande takt och snart nås en brytpunkt där det inte längre finns någon återvändo, säger Lou Leonard, verkställande direktör för WWFs Climate Change. Med NOAAs tillkännagivande verkar det som om den dagen är här.

– Men vad som händer i Arktis är bara toppen av isberget. Arktis har skickat ett världslarm om farorna med en accelererande global uppvärmning. Nu är det dags för resten av världen att vakna, konstaterar Lou Leonard.

Isbjörnarna är verkligen utsatta, man har sett att isbjörnsungarna åker med på mammas rygg när hon ska fånga mat.

I takt med att klimatet i Arktis förändas och polarisen smälter, förändras också isbjörnarnas beteende. Det har man kunnat konstatera i WWFs och Canons isbjörnsprojekt som startade 2002. En iakttagelse är att vissa ungar väljer att sitta på mammans rygg när hon simmar i det kalla vattnet för att leta föda.

För att kunna studera hur den smältande polarisen påverkar isbjörnarnas liv förser forskarna dem med radiosändare. Fler isbjörnar än någonsin har kunnat märkas och spåras tack vare projektet.

Man har bland annat sett att när sommarisen blir tunnare simmar en del isbjörnar längre sträckor för att jaga och hitta mat. Det är riskfyllt för svagare isbjörnar vid dåligt väder.

– Att ”lifta” på mammans rygg kan vara avgörande för ungens överlevnad i när de jagar säl i områden med spridd is, berättar Tom Arnbom, Arktisansvarig på WWF. Isbjörnsungen har inte ett tillräckligt tjockt fettlager för att undvika nedkylning när den vistas länge tid i det kalla vattnet. ”Ryggåkar”-beteendet kan vara en form av anpassning till ett förändrat klimat.

– Det här är mycket intressanta upptäckter, säger Geoff York, isbjörnsexpert vid WWFs internationella Arktisprogram. I och med att den arktiska isen fortsätter att smälta är det troligt att isbjörnarna kommer att tvingas simma allt längre sträckor. Data från märkta björnar nära Alaska visar på långa simturer som motsvarande 56–64 mil under de senaste fyra åren.

Inga kommentarer: