fredag, september 03, 2010

WWF - Framtiden ser dyster ut för isbjörnarna i Hudson Bay

Isbjörnspopulationen i västra Hudson Bay i Kanada är utan tvekan den mest studerade i världen. Forskningen har pågått i mer än 30 år. Stora mängder biologisk data har samlats in och man har dessutom studerat havsisens utbredning i detalj.

Under de senaste 30 åren har antalet isbjörnar i området minskat med 25 procent från 1 200 till 900 individer. Om trenden fortsätter beräknar forskarna att isbjörnspopulationen i västra Hudson Bay kommer att vara utdöd inom 25–30 år.

Längre och längre "fasta"
Under sommaren, när havsisen smälter bort, fastnar många av isbjörnar på land. De kan inte jaga säl, utan är hänvisade till att äta gräs och gåsägg - inte mycket för en hungrig isbjörn. De lever då istället på det fettlager de byggt upp under vintern och våren.

För varje årtionde har isbjörnarna tvingats tillbringa mer tid på land. Tiden har utökats med ungefär en vecka, vilket i sin tur innebär en viktminskning på 10 kilo för varje årtionde.

Färre ungar och högre dödlighet
Hårdast drabbas honor med ungar eftersom diandet under sommaren tär på honans kroppsförråd. Redan nu föds det färre ungar och dödligheten för isbjörnar har ökat i området. Förra november blev situationen akut för några isbjörnshannar vilket fick dem att döda och äta upp flera isbjörnsungar.

Isbjörnarna i norra Kanada och på Östgrönland, hör till de som ändå har en relativt god prognos eftersom det fortfarande finns havsis sommartid där. De som man räknar med kommer att drabbas först av klimatförändringarna är isbjörnarna i Chukotka, Alaska, Hudson Bay och Svalbardregionen.


Bland annat detta kunde man läsa i polarrapporten, ett brev man får när man stödjer WWF. Jag har valt och stödja Isbjörnarna och har gjort det ett par år nu. Har även sett till så att mina föräldrar och farmor också stödjer dem. Många djur bland annat isbjörnen hotas av klimatförändringar. Klimat frågan är något som rör oss alla!!!

Inga kommentarer: